sobota, 28 kwietnia 2012

Niezły wycisk

Dziś postanowiłem odcisnąć pulpę kiwi. Ciut szybciej niż planowałem, ale czułem, że to dobry moment. Wykorzystałem stary garnek z nierdzewki, worek i siłę własnych rąk.

Początek wyciskania
Całości wyszło 5,5l - co daje ok 3l soku z kiwi nie wiem czy to dużo czy nie, ale więcej już nie będzie. Całość miała ciekawy zapach - taki trochę ananasowy i prezentowała się całkiem przyjemnie choć mętnie.
5,5l - blg 1
Dodałem 750g cukru rozpuszczonego w 2l wody + 2g pożywki
Jedzonko dla drożdży
Wszystko trafiło do balona - wyszło 10blg. Po jakiś 15 minutach radosny bulkaniem drożdże oznajmiły, że jedzonko smakuje
ok 8l - blg 10

A tyle zostało z pulpy...
Pulpa po ostrym wycisku

wtorek, 24 kwietnia 2012

Dla podsumowania wczorajszej akcji. Muszę powiedzieć, że opcja w której wino robione jest w sposób tak czysty, bardzo mi się podoba. Zobaczę jak to wyjdzie przy przecedzeniu pulpy, ale jak na razie poza deską do krojenia i nożem nic nie uległo dewastacji a ja w 2h bez pośpiechu byłem gotowy ze wszystkim, że najlepsza z żon nie zauważyła że kuchnia była areną zażartej walki z kiwi.

Pulpa ładnie fermentuje - zapach jak na razie intensywny.

To żyje

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Korzystając z nieobecności najlepszej z żon postanowiłem ruszyć do boju.
  • Kiwi zostało opłukane
Przed kąpielą
  • Pocięte i zalane 1,5l gorącej wody + pektopol
Sałatka z kiwi
  • 400g rodzynek wypłukanych i namoczonych w 0,5l wody
Rodzynki w gorącej wodzie kąpane
  • 400g miodu rozpuszczonego w 0,5l wody
Miodzio
  • Całość z pożywką i drożdżami prezentuje się może niezbyt apetycznie, ale kto mówił że początki są łatwe...
Coś co za jakiś czas będzie wspaniałym winem

piątek, 20 kwietnia 2012

Przepis

Kiwi dojrzewają w koszyczkach a ja przymierzam się do przepisu. Wyglądać od będzie następująco:

  • Kiwi - 3,5-4kg 
  • Rodzynki 400g
  • Miód 400g
  • 1,3-1,4 kg cukru - dam w dwóch ratach po 700g
  • Woda też w ratach - 1,5l do miazgi 1,5l z pierwszą partią cukru po tygodniu i tak by dobić do 10l z cukrem na koniec
  • Drożdże Enartis Challenge Aroma White
  • Do tego pożywki też Enartis - SUPERVIT i z pierwszą partią cukru Nutriferm ADVANCE po 2g każdej
Pomysł na wykonanie - kiwi w 8 + rodzynki + miód + woda + drożdże + pożywka i tak tydzień. Potem przecedzić pierwsza partia cukru i pożywki - po tygodniu 2 i dobici do 10l.

Celujemy w typowe białe stołowe wino - 11-12% półwytrawne.

Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłem.


wtorek, 17 kwietnia 2012

Trochę z nudów a trochę dla znajomych - może któryś z nich tu zajrzy - postanowiłem rozpocząć swojego pierwszego bloga. Będzie to historia z moich przygód domowego producenta alkoholi.

Jak na razie doświadczenie mam w tym niewielkie, ale wszyscy żyją i widzą - a to ważne.

Mam postanowienie na ten sezon. Chcę bardzo poprawić swoje umiejętności winiarczyka w związku z czym ambitny plan - ciut spóźniony, ale przymknijmy na to oko, 4 białe wina - jedno co kwartał. Zaczniemy od wyprawy na drugi koniec świata - Australia. A dokładniej to Warszawa - Tesco ul Górczewska, gdzie dobra żona dokonała zakupu kiwi ...

4 kg

kiwi z Australii made in Italy


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...