poniedziałek, 21 lipca 2014

Cydry z Biedronki

Weekendowy wypad po drobne sprawunki zakończył się kupnem dwóch cydrów - Desire Cydr oraz App Cider. 
Zacznę od tego pierwszego - mała butelka, kolor jasny - słomkowy. Bardzo lekko gazowany - w zapachu sztuczny, w smaku sztuczny. Z jabłek nic nie zostało - raczej jakieś posmaki musującego napoju brzoskwiniowego. Jak dla mnie jakieś nieporozumienie - wypity jak za karę. Jedyny plus, że był zimny. 
Ten drugi - butelka większa, kolor ciemniejszy - taki jak sok z jabłek. Znowu bardzo lekko gazowany. Smak i zapach lepsze - przynajmniej wiadomo, że został zrobiony z tego z czego powinien. Niestety dla mnie dominujący jest smak obitego jabłka. No i zdecydowanie za słodki. 
Jeśli już ktoś musi kupić cydr z Biedronki to sugerowałbym App Cidra, ale szczerze - to oba są słabe.

niedziela, 20 lipca 2014

IPA

Koledzy bardzo mnie prosili, żeby im zrobić IPA. Kolegom nie należy odmawiać a więc takie coś powstało:

Zasyp:
  • Strzegom Pale Ale - 9,1 kg
  • Strzegom Monachijski - 1,0 kg
  • Strzegom Karmelowy 150 - 0,9 kg
  • Strzegom pszeniczny - 0,5 kg
  • Target 70g - granulat
  • East Kent Gold 50g - granulat
  • Styrian Golding 50g - granulat
  • Drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
  • 67 - 90 min
  • 78 - 15 min
Chmielenie:
  • FWH - 70g Target
  • 30 min - 25g EKG
  • 10 min - 25g EKG + 25g Styrian + mech
  • 0 min - 20g Styrian

Stoi sobie w piwnicy u teścia i dobrze daje czadu :D



wtorek, 15 lipca 2014

Mild

Gdzieś mi uciekło napisanie tego posta. W międzyczasie został uwarzony Mild. Wyszedł cienkusz bo raptem 8 blg, ale naprawdę pyszny. Mogę powiedzieć, że zakochałem się w tym stylu. Troszkę popracuję nad recepturą - tak, żeby dojść do 10blg i myślę, że stanie się to moim stałym piwem domowy.

Zasyp:
  • Strzegom Pale Ale - 6,00 kg
  • Strzegom Karmelowy 150 - 0,5 kg
  • Strzegom Czekoladowy jasny - 0,4 kg
  • English Golding 100g - granulat - jakaś podróba EKG??
  • Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie:
  • 68 - 150 min (na lenia wyszedłem z domu)
  • 78 - 10 min

Chmielenie:
  • 60 min - 40g EG
  • 30 min - 20g EG
  • 15 min - 20g EG
  • 10 min - 5g mech
  • 0 min - 20g EG

Drugie warzenie i znowu problemy. Znowu przypala - muszę obniżyć max moc grzania chyba, bo mieszadło pracowało prawie na max obrotach. Trochę poskąpiłem słodu i wyszło 46l 7/8 blg :(. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...