Post nieco spóźniony - jak ostatnio u mnie wszystko. Zwiększyłem wybicie w browarze i pierwszą ofiarą nowego systemu zostało Pale Ale. Prosta receptura miała dać proste piwo dla prostych ludzi.
Zasyp:
- Strzegom Pale Ale - 8,00 kg
- Strzegom Karmelowy 30 - 0,75 kg
- Marynka 60g - granulat
- Sybilla 30g szyszka
- Lubelski - 60g
- Drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
- 68 - 60 min
- 78 - 10 min
Chmielenie:
- 60 min - 60g Marynki
- 30 min - 30g Sybilla
- 15 min - 10g mchu
- 15 min - 30g Lubelski
- 0 min - 30g Lubelski
Wyszło w sumie 43l piwa blg 12. Przy piwie było całkiem sporo zabawy - najpierw ze śrutowaniem (ustawiłem zbyt drobno i strasznie długo to trwało) a potem z zacieraniem (walka z nowym sprzętem i sterownikiem). Ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego. Piwo bardzo klarowne, wreszcie nie przegazowane i z dobrą goryczką. Może jest trochę za wytrawne i może zbyt mało estrowe ale i tak to chyba najlepsza moja warka. Wasze zdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz