sobota, 16 czerwca 2012

Czarny Bez - nastawianie

2 tygodnie zabrało mi zakupienie wszystkiego co potrzebne oraz zabranie się do nastawienia wina. Po kolei do koszyczka wpadały potrzebne produkty...

Suszone kwiaty czarnego bzu

Ale jak już zacząłem działać to robota poszła w miarę szybko. Na pierwszy ogień poszły rodzynki - parzenie płukanie - siekanie i buch do gąsiora w którym czekał już susz.

W trakcie siekania

Po sparzeniu









Rodzynki mają w sobie straszną ilość syfu niestety.

Kolejnym krokiem była rozprawa z cytrynami:

Obieranie cząstek ze skórki
Rozbiór na czynniki - skórka - albedo -
cytryna właściwa










W gąsiorku wszystko prezentowało się ładnie a po dolaniu soków zaczęło przepięknie pachnieć:

Soki

Gąsiorek









Pozostało jedynie dodać miód, cukier, wodę, pożywkę i drożdże i całość trafiła do piwnicy. Za tydzień dodam drugą partię cukru i pożywki.

Nastaw gotowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...