Zacieranie |
Zasyp:
- Strzegom Pszeniczny - 2,25 kg
- Strzegom Pilzneński - 1,0 kg
- Strzegom Monachijski II - 1,0 kg
- Strzegom karmelowy 150 - 0,140 kg
- Strzegom Czekoladowy jasny - 0,100 kg
- Sybilla - 25g
- Drożdże Wyeast 3068
- 42 - 15 min
- 52 - 15 min
- 62 - 30 min
- 72 - 30 min
- 79 - 10 min
Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone
Chmielenie:
- 60 min - 25g Sybilla
W sumie zadowolony jestem - mimo, że Dunkel powinien być nieco ciemniejszy. Filtracja poszła całkiem sprawnie - podobnie jak całe zacieranie. Gdyby nie to, że zapomniałem podczas chmielenia dokręcić oplot to powiedziałbym, że wszystko było perfekkt.
Wyszło pewnie ok 20-21l blg 12 do tego z chmielin ok 1l na rezerwę.
Przelanie do fermentatora |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz