niedziela, 13 maja 2012

Porterówka

Jako, że nie samym winem człowiek żyje, korzystając z faktu obecności w kuchni zapomnianej ćwiartki spirytusu, postanowiłem nastawić porterówkę. Oczywiście Portera Żywca w butelkach 0,33 nie znalazłem, ale zadowoliłem się Okocimskim. Do tego cukier, cukier wanilinowy i jazda.

Składniki
Sama produkcja prosta bardzo. 1 butelka Portera do gara i lekko podgrzewamy.

Porter w garnku
Dodajemy cukry i mieszamy.

Posłodzone
Jak się wszystko rozpuści i wymiesza zdejmujemy z gazu i dolewamy spirytus.

Zalane spirytusem
Przelewamy do butelki i uzupełniamy pozostałym porterem do objętości 1 litra i takie odkładamy do ułożenia się smaków.

Gotowe do leżakowania
Przypomnę sobie o niej w wolnej chwili pod koniec miesiąca - albo jak nie będę miał o czym pisać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...