poniedziałek, 18 czerwca 2012

Bitter - pierwsze zacieranie BIAB

Taka ogarnęła mnie chęć do pracy, że wczoraj postanowiłem po raz pierwszy zatrzeć warkę. Poprzednia robiona rok temu z brewkitu WES była raczej poniżej oczekiwań. Zestaw miałem kupiony w promocji sklepu www.piwodziej.pl - wybrałem bittera i IRA - oba zestawy w wersji eko (dla edukacji).

Bitter Eko 11blg
Najlepsza z małżonek w kuchni jej rodziców a mych teściów obiecała sekundować i pomagać. Postanowiłem zacierać metodą BIAB - 25l wody; temp 67C przez 90 min. potem mashup 76C. Taki był plan - początek był obiecujący

Garnek
Zestaw gotowy









Niestety 4 palnikowa kuchenka teściów nie była wystarczająco wydajna przez to grzanie ciągnęło się i ciągnęło. Na szczęście w końcu udało się wsypać słody i dogrzać do 67C. Potem trochę akrobacji przy zmianach fajerek podgrzewaniu mieszaniu, ale po 90 minutach zacier był gotowy.

Dodajemy słód
Mieszamy mieszamy mieszamy
No i wymieszaliśmy









Potem znowu grzanie by zrobić mashup i chmielenie.

Chmielimy
 Nocka na tarasie i rano można było przelać do fermentatora i dodać drożdże



W fermentatorze
Drożdże


Efekt - nieznana do końca ilość piwa o blg 12 - więc chyba ok. Od razu poszło do piwnicy - to luksus domku - w piwnicy 18C. Czekamy teraz co będzie dalej. Uwagami co do metody podzielę się w następnym poście.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...