niedziela, 6 stycznia 2013

Podsumowanie 2012

No i rok 2012 już za nami. Było pracowicie, choć planu na ten rok nie udało się wykonać. Pierwsze kroki w zacieraniu piwa cieszą bardzo zwłaszcza, że efekty zostały przyjęte pozytywnie. O winach za wcześnie mówić - postaram się rozlać kiwi w przyszłym tygodniu a reszta musi jeszcze czekać. Czwartego wina nie udało się wstawić, ale składniki już są. Wstawiłem za to większą ilość miodu niż planowałem - też na razie za wcześnie na oceny. Smuci trochę zapuszczenie aparatu do klarowania temperaturą.
Mam nadzieję, że 2013 rok będzie jeszcze lepszy. Na razie można podsumować WOW. W końcu się wyklarowało jak powinno. Niestety dodatek bentonitu wpłynął bardzo negatywnie. Kolor ładny, zapach już niespecjalnie, smak też. Ale muszę powiedzieć, że potencjał jest i jak tylko obrobię się z najważniejszymi sprawami w piwnicy to powtórzę eksperyment - może trochę modyfikując recepturę - np miód zamiast cukru albo rodzynki, dodam po 3 zlaniu chipsów dębowych no i sklaruję naturalnie bez pośpiechu.
Na razie fotka - bo wygląda zachęcająco:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...