niedziela, 30 września 2012

IRA - zlanie na cichą


Minął tydzień, więc nadszedł czas by zlać IRA na cichą fermentację. Zabrałem się za to z pewnym niepokojem, świadomy wcześniej popełnionych błędów. Z duszą na ramieniu uchyliłem wieko - wygląda ok ... pachnie ok ... zlałem do pomiaru blg posmakowałem ... OK. A więc brzeczka przynajmniej na razie się nie zainfekowała.  

Samo zlanie jak to zlanie. Blg wyszło 5 - dość dużo, ale to może wynikać z faktu zmiany sprzętu i faktycznego zacierania w nieco wyższej temperaturze a tym samym mniej fermentowalnej brzeczki. Goryczki prawie nie czuć - może to kwestia tego nieszczególnego gotowania? Zresztą co tu dużo mówić - blg jeszcze może ciut spaść, a jak piwo się nagazuje to będzie czas by próbować i oceniać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...